Wednesday, June 11, 2008

Tips : Cara Berkesan Dalam Mendidik Anak

1). Mulakanlah hidup anak kita dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak malu dan merasa rendah diri. Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan.

2). Berikan anak kita pelukan setiap hari. Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yang lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk.

3). Pandanglah anak kita dengan pandangan kasih sayang. Pandangan ini akan membuatkan anak kita lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran.

4). Berikan peneguhan setiap kali anak kita berbuat kebaikan. Berilah pujian, pelukan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya.

5). Janganlah mengharapkan anak kita yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka membuatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6). Apabila kita berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga. Seorang penulis menyatakan bahawa anak-anak akan terus membesar, tetapi masalah kerja itu selalunya akan terus berlalu dan tak akan kembali.

7). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah kita mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8). Dengarlah cerita anak kita. Cerita itu tak akan dapat kita dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran kita untuk bercakap. Ini akan mengajar anak kita tentang giliran untuk bercakap.
9). Tenangkan anak kita setiap kali mereka memerlukan ketenangan.

10). Tunjukkan kepada anak kita bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

11). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut hari lahirnya. Sediakanlah hadiah hari lahir yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak kita belajar menghargai. Anak-anak yang datang daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain.

12). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

13). Luangkanlah masa bersama anak kita di luar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila kita berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan kita suami isteri.

14). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak kita. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

15). Hargailah permainan kesayangan anak kita. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan kita. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16). Janganlah membiarkan anak-anak kita tidur tanpa ciuman selamat malam .

17). Terimalah yang kadang kala kita bukanlah ibu bapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi kita sebagai ibu bapa.

18). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang kita pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak kita pula mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

10). Ingatlah, anak-anak juga mempunyai perasaan seperti kita.

No comments: